De kerkenraad is het bestuur van de Bethelkerk, zowel op organisatorisch vlak als op geestelijk vlak. Binnen de kerkenraad staan verschillende ambten naast elkaar om samen leiding te geven aan de Bethelkerk, tot eer van God en tot opbouw van de gemeente en haar leden.
Hieronder een beschrijving van het werk en de samenstelling van de kerkenraad.
Voor een ieder die voorgedragen is als ambtsdrager of verkozen is tot ambtsdrager, maar ook voor ieder ander die meer in detail wil weten wat het inhoudt om ambtsdrager te zijn, is er het document “Ambtsdrager worden”. Het is hier te downloaden.
Het moderamen treedt op als dagelijks bestuur en heeft tot taak het voorbereiden, samenroepen en leiden van de kerkelijke vergadering, de uitvoering van de besluiten van die vergadering waarvoor geen anderen aangewezen zijn, en voorts het afdoen van zaken van formele en administratieve aard en van zaken die geen uitstel dulden.
De Bethelkerk heeft een full-time predikant, ds. Alex Brinkman. Hij is verbonden aan de Bethelkerk sinds 14 februari 2021.
Het diaconaat in de gemeente is gestoeld op de Bijbelse Boodschap van naastenliefde. Deze taak richt zich op zowel de eigen gemeente als op de wereld om ons heen. Concreet zien we deze doelen uiteenvallen in:
- de bewustwording dat alle christenen, inclusief alle leden van de Bethelgemeente, op grond van onze Bijbelse opdracht, de taak hebben om de naaste lief te hebben als onszelf;
- zoveel mogelijk mensen betrekken bij deze opdracht in de vorm van diaconale werkzaamheden;
- vanuit deze Bijbelse opdracht een positieve bijdrage leveren aan de samenleving, zowel binnen kerkverband als in de burgerlijke maatschappij en hierdoor uiteindelijk een “beter leefbare” samenleving, zowel in geestelijke als stoffelijke zin, te verkrijgen.
Om haar taak uit te kunnen voeren houdt de diaconie collectes. Elke tweede collecte tijdens de erediensten is voor het werk van de diaconie. Daarnaast houdt de diaconie collectes voor speciale diaconale doelen, waarover zij onder andere via een blog op deze website informatie geeft.
De Bethelkerk kent drie soorten ouderlingen:
- de wijkouderling,
- de jeugdouderling en
- de ouderling-kerkrentmeester
Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende soorten ouderlingen.
Wijkouderlingen zijn belast met het pastoraat aan leden van de Bethelkerk die wonen in een bepaalde wijk. Het doel van het pastoraat is omzien naar de mensen in de wijk. Dit gebeurt door mensen op te zoeken en in gesprek te raken over leven in het licht van het geloof en geloven in het licht van het leven.
De wijkindeling op basis van postcode, is als volgt:
Wijk I | 7511AA t/m 7521EV, 48599 (D), 7482AD, 7552JJ, 7553DG, 7555LH, 7557VZ, 7558BC, 7558JM, 7582RC, 7587SC |
Wijk II | 7521EX t/m 7536ZZ |
Wijk III | 7541AA t/m 7544MZ |
Wijk IV | 7544NA t/m 7548ZZ, 7571CN, 7623PN, 7665DL |
Leden buiten deze postcodegebieden zijn verdeeld over de wijken.
Jeugdouderlingen zijn belast met het pastoraat aan alle jonge mensen van de Bethelkerk. Het doel van het pastoraat is omzien naar jonge mensen, in het besef dat zij de kerk van vandaag en van morgen zijn. Alle jonge mensen worden opgezocht, soms thuis, maar soms wordt ook in de stad afgesproken. In een open en vertrouwelijks sfeer wordt er bijgepraat met de jongeren en is er aandacht voor hun verhaal.
Het college van kerkrentmeesters heeft het beheer over de goederen van de kerkelijke gemeente. Hieronder vallen het kerkgebouw, de pastorie en de kosterswoning. Het college van kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het onderhoud en verhuur van deze gebouwen.
De financiële middelen die het college nodig heeft voor de uitvoering van zijn taken is afkomstig van de actie Kerkbalans en eventueel legaten. Daarnaast ook van collectes. Zo is elke eerste collecte tijdens de erediensten bestemd voor het werk van het college van kerkrentmeesters.