De Bethelkerk moet een veilige plek zijn voor iedereen. Een plek waar grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik niet thuishoren en waar je mag zijn wie je bent. Dat lijkt een open deur, maar het is belangrijk dat we ons als kerk realiseren dat overal waar mensen samen zijn, dingen mis kunnen gaan.
Een veilige kerk is geen vanzelfsprekendheid, maar iets waar we samen aan moeten werken. Het Beleid Veilige Kerk wil daar aan bijdragen, op de volgende manieren:
- Het thema “veilige kerk” komt ter sprake in het gemeenteleven. Bijvoorbeeld in vieringen, gebeden, gespreksgroepen, gemeentebijeenkomsten en in artikelen in de Bethelbode en de Bethelbrief.
- Het thema “veilige kerk” is onderdeel van het jaargesprek met de predikant en komt ook aan de orde met specifieke doelgroepen zoals het ouderlingenberaad en de HVD.
- Voor het verhaal van slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik is aandacht in het pastoraat en met hun gevoelens wordt rekening gehouden, ook bij formuleringen in gebeden, liederen en preken.
Grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik laten diepe sporen na bij degenen die ermee te maken hebben gekregen. Daarom is preventie een belangrijk aspect van het beleid veilige kerk. Preventie omvat de volgende aspecten:
- Aannamebeleid: De Bethelkerk selecteert vrijwilligers zorgvuldig, door in gesprek te gaan alvorens een vrijwilliger wordt aangenomen voor een taak of functie. In het gesprek bespreken we wat we van elkaar verwachten. Ook komen het Beleid Veilige Kerk en de gedragscode aan bod.
- Verklaring Omtrent Gedrag: Voor alle ambtsdragers, voor meerderjarige vrijwilligers die op regelmatige basis (bege)leiding geven aan minderjarigen en voor vrijwilligers die financiële taken hebben wordt een VOG aangevraagd als zij hun taak of functie (hernieuwd) aanvangen.
- Gedragscode: De Bethelkerk heeft een gedragscode die geldt voor allen die deelnemen aan het gemeenteleven, hetzij als lid of als gast. De gedragscode en het Beleid Veilige Kerk zijn te vinden op de website.
- Vierogen-principe: Bij elke groepsactiviteit voor minderjarigen of kwetsbare mensen geldt voor de vrijwilligers die deze activiteit (bege)leiden het vierogen-principe. Bij pastorale bezoeken aan alleenstaanden wordt de mogelijkheid geboden om een tweede persoon mee te nemen.
Als iemand te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik kan een beroep gedaan worden op onze vertrouwenspersoon. Dit geldt voor iedereen, ook als je te gast bent in de Bethelkerk. Ook iemand die denkt zich ongewenst te hebben gedragen kan contact opnemen met de vertrouwenspersoon, om de gedraging te bespreken en hierover advies te vragen. Er is pastorale aandacht voor zowel slachtoffer als dader.
Het Beleid Veilige Kerk en de uitvoering ervan wordt jaarlijks tijdens een kerkenraadsvergadering geëvalueerd in het bijzijn van de vertrouwenspersoon van de Bethelkerk. Het doel van de evaluatie is om steeds opnieuw vast te stellen of het beleid voldoet aan wat er nodig is, of het doeltreffend is en of er verbeteringen kunnen worden aangebracht. Eveneens is het doel van evaluatie om ervoor te zorgen dat een veilige kerk voortdurend een actueel onderwerp blijft.